Skip to content

Finlandia Musiikki - Blogi​

Lastenartistit loivat lomatunnelmaa Finnlinesin Naantalin reitillä

Naantalin aurinko, Finnlinesin viihtyisät laivat ja kiireetön merimatka Ruotsiin, halki maailman kauneimman saariston. Siinä eväät mitä parhaimpaan kesäiseen matkustuskokemukseen. Tänä kesänä reitillä oli uutuutena myös ohjelmaa lapsille. Finlandia Musiikin lasten ja koko perheen esiintyjät viihdyttivät eri ikäisiä matkustajia M/S Finnswanilla ja Europalinkilla kesäkuun puolivälistä elokuun ensimmäiselle viikolle saakka.

Haastattelimme yhtä suosittua artistiamme, millaista laivalla työskentely on, kuinka ohjelmanumerot valmistetaan ja mikä on mieleenpainuvin muisto tai hetki, jonka on kokenut esiintyessään. Kesäkuussa M/S Finnswanille nousi valloittava Kerli Lindegren, jonka repertuaariin kuuluvat muun muassa nukketeatteriesitykset ja upeat kasvomaalaukset.

Miten päädyit lastenesiintyjäksi?

”Olen kotoisin Viron Viljandista ja minulla on taustalla Virossa tehty myyntisihteerin tutkinto. Tulin Suomeen vuonna 2001 ja vuonna 2006 pääsin työskentelemään lasten leikkivälineitä, pomppulinnoja ja huvipuistolaitteita myyvään ja vuokraavaan yritykseen. Kävin yrityksessä ja kysyin, olisiko heillä vuokrata pomppulinnaa Hietaniemen uimarannalle kesäksi, mutta minulla ei ole rahaa. Sain koko kesäksi pomppulinnan ja maksoin kesän lopuksi vuokran. Lopulta pääsin työskentelemään yrityksen myyntiin. Erilaisten viihdelaitteiden ja pelien parissa toimiessa lähti idea työskennellä lastenviihteen parissa. Tuolloin lähti ajatus luoda erilaisia ajattomia hahmoja, kuten merirosvo, merenneito, taikuri, cowboy, keiju ja noita.”

Millaista työskentely laivalla ja millainen on tyypillinen päiväsi esiintyjänä Finnlinesilla?

”Esiinnyn näillä laivakeikoilla yhdessä aikuisen tyttäreni Hannan kanssa. Hanna pitää kovasti lasten kanssa työskentelemisestä. Meidät on otettu hyvin vastaan esiintyjinä. On tunne, että meitä on odotettu laivalle. Täällä on myös hyvä yhteishenki. Lapset otetaan täällä hyvin huomioon ja henkilökunta on kiinnostunut lapsien kuulumisista. Vaihtuvissa merimaisemissa työskenteleminen on mukavaa. Esiinnymme kesäkaudella Ruotsin- ja Saksan-linjan laivoilla. Kun laivaan tulee esiintymään, normaalit arkeen liittyvät kiireet jäävät satamaan.

Ruotsinlaivalla päivä alkaa aamupalalla, jonka jälkeen menemme ottamaan vastaan uudet matkustajat. Tervehdimme uudet matkustajat ja luomme tunnelmaa info-aulassa. Puolilta päivin meillä on ohjelmanumerona nukketeatteriesitys, jonka olemme tuottaneet alusta loppuun itse. Olemme esimerkiksi maalanneet lavasteet, tuottaneet sävellykset ja sanoitukset esityksen taustamusiikkiin ja valmistaneet itse esityksen nuket. Myöhemmin päivällä ohjelmassa on laivan leikkihuoneessa kasvomaalausta, ilmapallohahmoja, askartelua. Ohjaamme myös laivasuunnistuksen. Esiinnymme laivalla erilaisissa maskotteina, kuten norsuna (lapset rakastavat tätä hahmoa, heitämme usein yläfemmoja ja lapset tykkäävät antaa haleja), pupuna ja nallena. Lisäksi pukeudumme erilaisiin roolivaatteisiin, kuten keiju, merirosvo ja prinsessa. Pystymme joustavasti vaihtelemaan rooleja ja tehtäviä, fiiliksen mukaan. Illaksi saavumme Kapellskäriin, jossa otamme jälleen vastaan uudet matkustajat. Saksan laivalla päivän rytmi on hiukan erilainen – matkaamme Itämeren poikki yli 1000 km ja samat matkustajat ovat pidempään aluksessa.

Millaisia reaktioita olette saaneet matkustajilta esityksistänne ja ohjelmastanne?

”Lapsen spontaani reaktio ja onnellinen ilme kasvomaalauksen valmistumisen jälkeen on aina hieno hetki. Hienoja hetkiä ovat myös ne, kun lapset lähtevät esityksiin mukaan laulaen ja taputtaen. Lapset tulevat myös meidän vapaa-aikana moikkaamaan ja juttelemaan. Haluamme osallistaa lapsia ja meille on tärkeää ruokkia esitysten ja osallistumisen kautta lapsen luovuutta. Askartelussa tämä onnistuu erityisen hyvin. Kasvomaalauksissa ja niiden koristeluissa kysymme lapsen mielipidettä ja toiveita.”

Picture of Henrik Nissinen

Henrik Nissinen

Henrik on yrittäjä, pianisti ja musiikin maisteri Helsingistä.

Lisää blogeja